18 Kasım 2011

Karan'ın en sevdiği yemeklerin tarifleri

BROKOLİ
4-5 yumru brokoli
1 patates (küp küp doğranmış)
yarım kuru soğan
1 kibrit kutu büyüklüğünde (haşlanmış didiklenmiş) göğüs eti



10-11 aylık olana kadar yemeklere soğan koymadım. sebzeleri buharda haşlayıp eziyordum. eti de ayrıca haşlayıp didikliyordum ve ekmekle beraber blenderla püre yapıp sebzelere karıştırıyordum. Karan'ın dişi olmadığı için eti blender yapmak zorunda kaldım.

Ancak 1 yaşından sonra bu yemeği normal bir sebze yemeği yapar gibi yapıyorum. Soğanı minik doğrayıp 1 kaşık zeytinyağında kavuruyorum, ardından patatesleri de 1-2 dakika kavurduktan sonra suyunu koyuyorum. 15-20 dakika kaynadıktan (patatesler pişmeye başlayınca) sonra brokolileri atıyorum. 8-10 dakika kaynadıktan sonra tavuk etlerini de koyuyorum ve 1-2 dakika sonra altını kapatıyorum. Bu miktar Karan'ın iki öğünü, yani iki tabak çıkıyor.

Eti ayrı pişiriyorum çünkü tavuğun en az 50 dakika kaynaması gerekir. Bu süre sebzeler için çok uzun, besleyici değerini öldürmeden yedirmek gerekir. Özellikle brokoli çok kısa süre pişirilmeliymiş.


KEREVİZ
1 orta boy kereviz
1-2 havuç
1 patates
Yarım kuru soğan

Bu sebzenin kokusu yüzünden çocuğun alışması kolay değil. O nedenle hamileyken de emzirirken de bol tükettim ki Karan kolay alışsın. Çünkü çok faydalı.
Ek besinlere geçince mamalarına az az katıp veriyordum, çok yadırgamadı.
Soğan ve minik doğranmış havuçları 1 kaşık yağda kavurup kereviz ve patatesleri atıyorum, suyunu koyup kapağını kapatıyorum. 20 dakika kadar kaynadıktan sonra 1 portakal veya mandalina veya limon suyunu yemeğe ilave ediyorum. 5-10 dakika sonra piştiğinde kapatıyorum. Çok güzel püresi olan sebzeler bunlar. Eğer yanında 2 de köfte varsa Karan'ın en sevdiği mönülerden biri oluyor.

KABAK

2 Kabak küp küp iri doğranmış
1 havuç (eğer ishal dönemiyse patatesi tercih edebiliyorum)
1 fincan bulgur veya pirinç
yarım kuru soğan


1 kaşık yağda havuç ve soğanı kavurduktan sonra kabak ve bulguru ilave edip suyunu koyuyoruz. 40-45 dakika sonra pişmiş oluyor. Kabak iyi pişmezse hazmı zor oluyor ve gaz yapabiliyor. 10 aydan küçükken, soğansız yapıyordum ve kabakların karnındaki çekirdekleri ayırıp pişiriyordum. Gaz sorununu bu şekilde en aza indirebilirsiniz.

BÖRÜLCE
1 su bardağı börülce
1 fincan kırık buğday (veya pirinç)
1 biber
1 patates
1 köfte kadar kıyma
yarım kuru soğan

Kırık buğday 2-3 saat önceden sıcak suda beklerse iyi olur. Bu yemeği börülce yerine bezelye ile yaptığım da oluyor. Pirinç ve bulgura alternatif olarak buğday güzel bir ürün, hem de lezzetli.Karan çok seviyor.

Kıyma, soğan ve biberi kavurduktan sonra börülceleri de bir süre kavuruyorum. daha sonra buğdayı da katıyorum ve 1-2 dakika onu da kavurduktan sonra suyunu koyuyorum. Yarım saat kaynadıktan sonra patatesleri katıyorum, yarım saat daha kaynadığında kapatıyorum. 1 saat genelde yeterli bir süre ama yine de börülceler pişti mi diye kontrol etmekte fayda var.

Bu yemekler çatalla güzel ezilen ve damağında çiğneyebildiği sebzeler. 1 yaşından sonra çok severek tükettiği mamalardan biri.

Taze fasulye, ıspanak, biber ve kabak dolması, yumurtasız çorbalar, makarna, pilav gibi bizim yediğimiz yemekleri 1 yaşından sonra Karan da aynen yemeye başladı. Tabi az tuzlu ve çok az yağlı yapılmış olması kaydıyla. Mantar, karnabahar, lahana sebzelerini 14.aydan sonra verdim. O tarifler de başka bir yazımda artık :) Afiyet olsun miniklerimeee...

Hiç yorum yok: