KARNABAHAR
Karan karnahabarı yiyebileceği çağa geldiğinde gaz yaparsa diye biraz daha büyümesini bekledim zira uykusuzluk zaten birincil sorunumuzdu. Bir de gaz yüzünden uykulardan olmak istemiyordum. Bekleyince de yavaş yavaş mevsimi geçiyordu, yaz yaklaşmıştı. Sonbaharı bekledik, bu sırada Karan da 14 aylık olmuştu.
Karnabaharın kıymalı havuçlu yemeğini şahsen ben pek sevmem, başemelli fırın versiyonuna bayılırım :) Ancak tabi o biraz ağır olduğu için Karan'a klasik karnabahar yemeği verdim. O da pek sevmedi benim gibi. Ben de aşağıdaki tarifi uydurdum :)
4-5 yumru karnabahar
1-2 köfte kadar didiklenmiş tavuk eti
1 patates
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı un
Karnabaharı olabildiğince minik yumrular halinde ayırıyorum veya kesiyorum.Patatesleri de küpler haline getiriyorum. 1-2 kaşık yağda karnabahar, patates ve tavuğu 5-6 dakika kavuruyorum. Bir yanda, bir kasede sütün yarısıyla unu çatalla çırpıyorum, çok homojen olması şart değil. Topaklar kalmasın yeter. Patatesler sanki kızaracakmış gibi pembeleşince bu sütü üzerine döküyorum, biraz karıştırınca sebzeler unu tutuyor. Kalan sütü de ekliyorum. (Sebzelerin üstünü örmezse su takviyesi yapıyorum). Pişene kadar gerekirse su takviye ederek 35-40 dakika pişiriyorum. İşte Karan bu karnabaharı inanılmaz sevdi. Artık baharat da yediği için, çok az karabiber atarsanız gerçekten güzel oluyor.
MANTAR
Mantar et kadar protein içerdiği için aslında çok zengin bir sebze. Biz çok seviyoruz ve sık sık tüketiyoruz. Karan da seviyor, ancak püresini yapamadığımız bir sebze olduğu için, mantar yemeye bir hayli geç başladı. Olsun napalım :) aşağıdaki tarif oğlumun favorilerinden.
8-10 tane mantar (Karan'ın yiyebileceği büyüklükte doğruyorum)
1 havuç
1-2 biber
3-4 dal kıyılmış maydonoz
1 fincan pirinç veya bulgur
yarım soğan
Kıyma veya tavuk eti (Karan tavukçu:))
Zeytinyağında havucu, biberi, soğanı ve eti kavurduktan sonra mantarlarını atıyorum. Birkaç dakika da onu kavuruyorum mantarların suyu çıkınca pirinç ve su koyup yarım saat kaynatıyorum. Sonra maydonozları ve çok az kimyon atıp 6-7 dakika daha kaynatıyorum ve pirinçler piştiyse kapatıyorum.
Azı dişi olmadığı için mantarı yine de hala biraz zorlanarak yediği için, yanında yoğurt veriyorum daha kolay yutuyor.
YEŞİL MERCİMEK
Bitkisel protein için yeşil mercimek güzel bir besin. Ancak daha büyük çocukların pek severek yemediğini yakınlarımızda hep görüyoruz. Küçükken ne kadar yerse kardır düşüncesiyle ben ayda 2-3 sefer yedirmeye çalışıyorum.
Karan tarz olarak genelde pirinçli veya bulgurlu şeyleri sevdiği için, çok hoşlanmadığı şeylerle karıştırınca daha kolay kabul ediyor. Aşağıdaki tarif sevdiği bir yardımcı yemek.
1 çay bardağı yeşil mercimek (15 dakika kadar haşlayıp ilk suyunu atıyorum)
yarım çay bardağı pirinç
yarım kuru soğan
Soğanı yağda kavurup pirinci ilave ediyorum. 7-8 dakika pirinci kavurduktan sonra mercimekleri ilave ediyorum ve suyunu koyup pilav gibi pişiriyorum. Lapa olucak kıvamda kapatıyorum. Çok az karabiber koyarsam daha çok seviyor.
Aynı tarifi mercimek yerine barbunya ile de yapıyorum. Kendimiz için yaptığımız zeytinyağlı barbunyayı da seviyor ama içinde salça olduğu için çok çok az verebiliyorum.
Özellikle diş çıkarırken pişik olduğu dönemde pirinç bağırsakları kuru tuttuğu için bu yemek Karan'a iyi geliyor.
Afiyet olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder