Karan artık tam 18 aylık oldu. 3 ayda bir denemeye devam ettiğim yumurta beyazını yine denedim ve güzel haber: artık dokunmuyor. Oğluşum rahat rahat kekler, krepler ve omletler tüketebilecek :)
Ancak alerjisi olanlar için yumurta beyazsız kek tarifimi paylaşayım istedim. Akşamüstü sokakta top oynayıp çiçek ve böcek takibinden gelen oğluşum bu keki yanında mandalina dilimleriyle afiyetle tüketiyor:
2 su bardağı tam buğday un
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
yarım çay bardağı pekmez
1 su bardağı kadar elma küpleri (veya iri rendesi)
1 paket şekerli vanilin
1 paket kabartma tozu
3 yumurtanın sarısı
1 çay kaşığı tarçın
Küçük çocuklara (ve aslında hepimize)şekerden uzak durmamız önerildiği için bu tarifte şeker yok, o tatlandırmayı pekmez, vanilya, tarçın ve elma gayet başarılı şekilde yerine getiriyor. Daha tatlı olmasını isterseniz bir dahaki sefere pekmezi kendinize göre artırabilirsiniz tabi.
Elmayı robotta çekebilirsiniz veya yemeklik soğan doğrar gibi doğrayabilirsiniz. Kalıbınızın büyüklüğü ve tercih ettiğiniz elma oranına göre 1-2 elma kullanabilirsiniz. Sırasıyla sıvı yağ, süt, pekmez, yumurta sarıları, tarçın, vanilya, kabartma tozu ve unu her zamanki gibi çırpıyoruz. Yağlanmış kek kalıbına elmaları yaydıktan sonra üzerine kek hamurunu döküyoruz. Bu şekilde 180C ısıtılmış fırında pişiriyoruz. Keki kalıptan çıkardığımızda elmalar yüzeyde kalacak şekilde tabağa alıyoruz ve üzerine hafif tarçın da serpiyoruz. Bu kek beyazsız olduğu için her zamanki kekleriniz kadar kabarmayacaktır. Browni tarzında sönük ama hafif bir kek oluyor ve Karan kadar biz de severek tükettik. Alerjisi olmayanlar yumurta beyazıyla aynı tarifi yaparlarsa daha iyi kabarmış ve harika bir kek oluyor. Şekersiz ve sağlıklı .
Afiyet olsun
Sevgiler..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder