13 Kasım 2011

Sallasak da mı uyutsak sallamasak da mı uyutsak

Eminim her bebeğin uyku karakteri farklıdır. Eminim çünkü çevrede tanıdığımız hiç bir bebeğinki birbirine benzemiyor. Ben Karan'ın uyku karakterinden biraz bahsedeyim, uyku sorunlarımızdan ve çalışmalarımızın sonuçlarından.



Karan daha önce de dediğim gibi, 10 gün erken doğmuştu ve doğduktan sonra sanırım hala içerde olduğunu sanıyordu!! Çünkü 10 günlük olana kadar kütük gibi uyudu.

Ancak 10. günden sonra gözler daha bir cin cin açılmaya başladı. Yüzüme direkt ve dikkatli bakıyordu artık, daha önceki gibi buğulu bakışları kalmamıştı.
Çoğu zaman emerken uyuyakalsa da artık emzirmenin sonunda uyumadığı da çok sık olmaya başlamıştı.  Hatta gece ve gündüzümüzün birbirine karıştığı 1 hafta bile yaşadık.

O kadar küçük bir bebek eğer uyuyacaksa uyuyor, uyumayacaksa da naparsanız yapın uyutamıyorsunuz. 20 günlük civarıyken fazla süt emip bir kısmını geri kusma alışkanlığı kazanmıştı. Gece yarısı bu kusma yüzünden üstünü değiştirdiğimde uykusu dağılıyor, 2 saat kadar salonda hafif müzik açarak veya ninni mırıldanarak uykusunun gelmesini bekliyordum. Karan ise göğsümde uzanıp gözleri açık beklemek istiyordu.

Sallamaya her zaman karşıydım. Hem bırakması güç bir alışkanlık olduğu için hem de belli bir süreden sonra çok yorucu olacağı için. Ancak çektiğimiz bu uykusuzluk ve Karan'ın kendiliğinden uyku düzeni tutturamaması, bizi yöntemler geliştirmek zorunda bıraktı.

Kucağımda tutarak evde gezmekle başladı herşey. Gezinmenin getirdiği hafif sallanma Karan'ı uyutmaya yetiyordu. 2 aylık olduktan sonra bu işe yaramamaya başladı. Karnına saç kurutma makinasını en düşük hız ve ısıda tuttuğumuzda o ses ve ısınma onu rahatlatıyordu, gazı çıkıyordu ve hemen uykuya dalıyordu. 3 aylık olduğunda uykuya direnmeyi öğrendi çünkü çevresine ilgi göstermeye başlamıştı, hayatında annesinden başka kişi ve nesneler olduğunu görmeye başlamıştı. Bu sefer akşamları emzirirken uyuya kalıyordu ama gündüz yine geziniyorduk. Her ne kadar bunu bırakmasını istesem de olmadı, uzun süre memede uyuyakaldı.

4. aydan sonra diş ağrıları baş gösterdi.Görünürde diş hareketi yoktu ama salyası çoktu ve uykusunda huzursuzluk çekmeye başladı. Meme emiyor ama hala uykuya dalamıyordu. Mecburen yine kucakta gezinmeye başladık. İlkel bir "ımmmmm ımmmm ımmm" şeklinde ımlama sesleri çıkarıyordu ve biz de ona eşlik ediyorduk. O şekilde kucakta sallanmaya başladı. Ve ondan sonra o sallama işinden hiç kurtulamadık.

6. ay artık annesütü tok tutmadığı için bazı geceler 5-6 defa emiyordu ve sabaha karşı artık benim de kan şekerim düşüyordu. Bu emzirme nedeniyle, doğumdan beri toplam 16 kilo kaybetmiştim ve çok sıkı formdaydım :) Onca yorgunluk ve uykusuzluk işkencesinin teselli edici tek tarafı buydu. Hem dünyayı yiyor hem hızla zayıflıyordum ,, ah yaa ne güzeldi o günler :)

Bebek 5-6 aylık olduğunda artık etrafında olan biten herşeyi bilmek istiyor ve her yeni değişik ses ilgisini çektiği için hemen gözler açılıyor. Aman hiç bir şey kaçırma sen emi!

Bir gece saat 4-5 civarı Karan'ın "ba ba ba ba ba ba" şeklinde avaz avaz hecelemesiyle uyandık! Öyle yeni bir şey öğrendiğinde bunları sürekli tekrarlamak için uykudan uyanması da normalmiş bebeklerin. Ama babası "alllaaaah kurban olsun baban sana" diye yataktan sevinçle fırladı, o da ayrı bir enstantene :) Böylece Karan hecelemeye 5.5 aylıkken başlamış oldu.

Ek besin almaya başladıktan sonra, kısmen daha iyi uyuyordu ancak bu sefer de 4. aydan beri canımıza okuyan diş ağrıları, ayda en az 10-15 gün huzuru kaçırıyordu. Zaten o ilk diş 9. ayda çıktı. O zamana kadar malesef zombi gibi gezdik.

9 aylıkken doktor Karan'a meme tiryakisi teşhisi koydu :) Karnı tok bile olsa, susamış bile olsa nolursa olsun meme emmek istiyordu ve gece bazen 9 sefer kalktığım oluyordu. O kadar çok süt artık üretmediğim için de bazen formül süt vermek durumunda kalıyordum.

Ancak her halukarda aksam en gec 7 civarı uyuyor ve sabah yine 7 gibi uyanıyordu. Aradaki 12 saat çeşitli sebeplerle 5-6 defa uyansa da 12 saat gece, 2 x 1.5  saat olarak gündüz olmak üzere toplam 15 saat civarında 8 ay boyunca uyudu. Daha sonra 1 yaşına kadar yarımşar saat geciktirerek, 1 yaşına geldiğinde 9 da uyumaya başladı. Sabah yine 7 de uyanıyordu ama gündüz 3 saatlik uykusu devam ediyordu.

15 aylık olduğunda kısmen de olsa uyku karakteri yetişkinlere benzemeye başlamıştı. Akşam 10 da uyuyor, gece susadığı için 1 sefer uyanıyor ve sabah 7-8 arası uyanıyordu ve hala bu şekilde devam ediyor. Diş çıkarma dönemleri hariç tabi.. Şuan tam 17 aylık olan oğlum henüz hala tam olarak aralıksız 8-10 saat uyku uyumuyor ve hala hasret ve umutla o günleri bekliyoruz.

Hiç yorum yok: