4 Nisan 2013

Kim korkar tuvalet eğitiminden!

Aylardır çeşitli denemelerimiz olmuştu ama bu defa kararlılık ve ciddiyetle üzerine eğildiğim ve geri dönüşü olmamasını umarak başladığım tuvalet eğitiminde bugün 3. gün.

İlk 2 gün deli gibiydi. Özellikle dünün tarihini not alıp, önümüzdeki her yıl 1 dakika saygı duruşu ile anmalıyım sanırım.



Birinci gün sabahtan ofisteydik beraber. Saat 14.00 de eve girdik ve bezi kirli olan oğlumun altını temizlerken dedim ki "Karancım külot giymek ister misin"

"Evet" dedi. Herşey o evetle başladı işte.

Külotu giydikten sonra kucağıma aldım ve başladım anlatmaya: "Karancım, seninle 2 gündür evde başbaşayız ve ben çok mutlu oldum, çok güzel vakit geçiriyoruz bence" dedim.
"Hı hıııııı seni sebivoğum" dedi.
"Şimdi külot giydin ya sen, yeni bir şey öğrenelim bugün olur mu"
"Hı hıııııı"
"Artık bez bağlamayalım çünkü sen artık büyüdün, hem de popon rahatsız oluyor değil mi?", gibilerinden büyümeye odaklanarak yapılan girizgahtan sonra, "lazımlıkları evin heryerine koyalım en iyisi, sen hangi yeri beğenirsen oraya yap çişini artık olur mu??"

"Tamam" dedi. Lazımlıkların nedense ikisini de koridora yanyana koydu. Karışmadım ben de. İlk başta sırayla ikisine de oturdu ve birkaç sefer sonra birine karar verdi, diğerini kaldırdık.

"Artık pipiye sık sık hatırlatacağız, çiş var mı diye soracağız, sen unutsan da ben sık sık soracağım ve hatırlatacağım sana,
sonra bana kızma tamam mı" dedim "tamam" dedi.
"Ve eğer sen buraya çişini veya kakanı yaparsan sana bir sürprizim var." dedim. "Göster göster" diye çıldırdı tabi. Gösterdim bizim uğurböceği ailesini.

Ardından başladık heyecanla beklemeye. Onbeş dakika sonra salondan bir ses "anneee çiş baptıııım".
"Tamam o zaman bekle seni banyoya götüreceğim" dedim ve gittik yıkandık. "Ucece hok mu" dedi. "Yok malesef oturağa yaparsan kazanacaktın ama bir dahakine dikkat edersen kazanabiliriz" dedim. "Başarabiliriz tamam mı" vs vs verdik çoşkuyu yani.

Yıkandık giyindik. Bu ilk kaza onu bir hayli etkiledi. Üzüldü diye üzüldüm ben de. Sık sık çiş var dedi oturdu ama aslında yoktu. Bu beni de motive eden birşey oldu. Ardından gerçekten de çişi gelmişti ve lazımlığı doldurdu. İlk minik uğur böceğini kazandı. O kadar sevindi ki şarkı bile yaptı "ucece ucece cadandım" diye.

Derken asıl büyük kazayı gördük. Detayına girmeyelim, bir adet kakalı külotu direkt çöpe atmak durumunda kaldık. Yine çok üzüldü ama bir daha kazası olmadı. Bir kaç saat sonra kaka geldi dedi ve tahminimden daha kolay oldu. 3 Gündür sorunsuz şekilde kakalar tuvalete gidiyor ve alkışlarla şarkılarla sifona basıyoruz.

Ancak çiş o kadar kolay değil. Geceleri uyku arasında hala 200-300ml su içen oğlumun bezsiz uyumasına pek imkan yok. Sabaha kadar bez dolup taşıyor. İşin gece tarafına pek acele etmeyeceğim. Motivasyonunu kırmak istemiyorum.


Dün yani 2. gün kaka konusunda sıkıntı olmasa da, çiş konusunda 1 makina çamaşır çıkardık ve 3 ucece kazandık ama ben akşam yorgunluktan ölmek üzereydim sanırım. Son olarak akşam yemeği hazırlarken koşu bandına da çiş yapılınca gerçekten sinirlerim çok yıprandı. Bir taraftan gün içinde bir kaç sefer, yukardan "çişim geldi" diye telaşla merdiveni inmeye çalışması ve oturağa gelene kadar tutması da çok önemli bir başarıydı bence. Ama oyuna dalınca -5 dakikada bir deli gibi durmadan hatırlatmama rağmen- zırt diye salıyor gitsin. "Oooo unuttum anneee" diyor ben de "olsun önemli değil, bir dahaki sefer dikkat edersin", diyorum ama tam Mevlana kafası
..

Bugün 3. gün ve öğlen oldu. Hiç kazamız yok, 1 ucece daha kazandık. Evet ilerleme kaydetmek harika. Tek derdim son bir böcek kaldı elimde, onu da verdikten sonra napacağım bilmiyorum :) Bu sabah dedim ki "o en büyük uğurböceği kaldı sadece ve akşama kadar hiç kaza olmazsa o zaman büyük ödülü kazanacaksın annecim ve bu akşam bu yarışmamız sona erecek. Çünkü sen artık öğrendin, beraber başardık" dedim. Anladı gibi ama bakalım göreceğiz.

Ve tam bu yazıyı yazarken lazımlığa oturup başarılı olan oğluşum son böceği de kazandığını o kadar iddialı ve kendine inanarak savundu ki, sonuncuyu da verdim :)

Sonuç olarak 33.5 aylık oğlum 3 gündür tuvaletini söylüyor :)


her yer ucece doldu :)

2 yorum:

Unknown dedi ki...

koptuuuuuuuummmmmmmmmm
gözlerim dolduuuu
darısı bizim başımıza...
Sen harika bir annesinnnnnnnnnnnnnnnnnn
Karan da şanslı sen de şanslısın birbirinizin olduğunuz için Arda da keza tabiiiiiiiiiiii :)
maaşallahhhhhhhhhhhhhhhhhh :)

karanin annesi dedi ki...

Pınarcım gerçekten çok kolay oldu 3 günde iş tamam. Bir yerde okumuştum, "2 yaşında başlarsan 3 yaşında öğrenir, 3 yaşında başlarsan yine 3 yaşında öğrenir" diye. Gerçekten de öyle oldu. Daha önceki denemelerde hazır değilmiş demekki. Darısı başınıza, öptüm :)