Beslenme konusunda hem çocuk doktorundan, hem diyetisyenden bolca bilgi almaya çalıştım her zaman. Karan ek besinlerle tanıştıktan sonra anne sütü aldığı müddetçe kahvaltıdan hoşlanmadı. Uyanır uyanmaz meme emmek onun için vazgeçilmezdi. Yine de o dönemde olabildiğince peynir, yumurta sarısı, ekmek kırıntıları ile tam olarak yemese de alışkanlık kazanması için mutlaka kahvaltıya oturttum.
Anne sütünü 1 yaşında kestikten sonra, kahvaltıya daha yakınlık gösterdi. Ancak ekmekle arası oldukça geç ısındı, neredeyse 17-18 aylık olana kadar çorbalarına kattığım ekmek dışında yavan ekmek yediremedim.
Ancak biliyoruz ki günlük alınması gereken bir tahıl miktarı var. Tahıl grubunu (tam buğday ekmek, makarna, bulgur ve pirinç gibi besinler) es geçemezdim çünkü beyin için gerekli enerjiyi kompleks karbonhidratlardan alıyoruz. Her öğünde yenen toplam ekmek miktarı günlük 4-5 dilim olmalıymış, 3 yaş civarı için. (kare tost ekmeklerini 1 dilim ölçüsü olarak düşünebilirsiniz). Yazının bu kısmını yayınladıktan 2 gün sonra güncelleme gereği duydum. Bu ekmek porsiyonu eğer başka karbonhidrat alınmıyorsa gibi düşünülmelidir. Yani eğer 3 kaşık bulgur pilavi varsa öğünde, yarım dilim ekmek de yeterli olabilir yani. O zaman günlük tüketim 3 dilim civarına düşebilir yani. Çocuğun günlük kalori ihtiyacının %40-50sini karbonhidratlardan alması gerekiyormuş, buna odaklanmak daha doğru olabilir.
Bu nedenle aşağıda öğün öğün olarak, kendi çözümlerimi paylaşacağım:
![]() |
Karan 15 aylıkken |
Bu arada kahvaltı masasındaki şeyler hepimiz için çoğu zaman aynı şeyler. Ben Karan'ın doktoruna "bu çocuk her sabah aynı şeyi mi yiyecek, huzursuzum"diye sormuştum. "Siz her gün başka şey mi yiyorsunuz, o da yumurta, peynir, bal, zeytin, domates salatalık tüketecek, sıkıldığı günler itirazları falan olacak ama zamanla alışacak o da" demişti. 2 yaşına kadar Karan'a özel marmelat yapmıştım ancak ondan sonra evde yaptığımız az şekerli çilek reçelinden falan haftada 1-2 sabah az miktarda vermeye başladım.
Ara öğün(10:30): Elmayı 2-3 dakika kaynamış suda bekletip, biraz yumuşatıyordum. Varsa başka mevsim meyveleri ile beraber kivi, mandalina, çilek vb. (Eğer kahvaltıda yemediyse muzu da bu öğünde veriyordum.) Daha büyükçe çocuklar için fırında elma tatlısı tarifimden yararlanabilirsiniz.
![]() |
Karan 19 aylıkken bir öğle öğünü: patatesli enginar, yoğurtlu yağsız makarna ve köfte. |
Üçüncü çeşit olarak yoğurt, ayran veya cacık gibi yoğurtlu bir yemek hazım ve bağırsaklar için faydalı.
Ara öğün (16.00): Vücutta en çok insülin salgılanan zamanın 16:00 civarı olduğunu duyduğumdan beri tatlı besinleri bu saate kaydırmışımdır her zaman. Bir dilim kek, 2-3 kurabiye, balla veya pekmezle yapılmış hafif bir muhallebi, meyveli yoğurt, mevsimine göre kavun-karpuz veya dondurma vb. besinlerden Karan'a akşamüstü ara öğünü yapıyorduk. Alerjisi olanlar için yalnızca sarı ile, az yağlı, şekersiz ve bebeklere uygun şekilde yaptğım keki şu yazımda okuyabilirsiniz. Alerji sorunu yoksa aynı keki tüm yumurta ile de yapabilirsiniz tabi.
Akşam (19:30): Öğle mönüsünü tekrarlardım veya ilave bir yemek yapıldıysa çorbanın yanına yeni yemekten verirdim. 3.çeşit olarak yine yoğurtlu bir ek yemek. Bu arada unutmadan, haftada 1-2 sefer balık vermek gerekli, eğer bebek küçükken sevmiyorsa şu tarifler belki işinize yarar.
![]() |
Karan 29 aylıkken: "mutlaka pilavda olacak yoksa yemem" döneminin sonları |
İşin gerçeği, dönemsel olarak çocukların sevdiği ve sevmediği yemekler değişiyor aslında. 3-4 ay boyunca tavuğu hiç bir türlü yemeyen oğlum geçen hafta haşlanmış bir baget budu eliyle tutup bir güzel yedi. Yanında da ayran içti, oh yarasın. Artık kahvaltıda rafadan yumurta sevmeye de başladı, sabah soruyorum "omlet mi rafadan mı istersin" diye, seçimini yapıyor. 1 salatalık 2-3 minik parça peynir, 3-4 zeytin ve 2 dilim ekmeği seve seve tüketiyor. Yani kimse yemek konusunu savaşa çevirmesin derim, kendi damak tadı zevkine göre dönemsel olarak yiyor çocuklar. Biz çeşitleri ve değişik tarifleri bol tutalım yeterki. Bu arada hazmı kolay baharatlardan faydalanın derim, kimyon, kuru nane, safran, kekik, fesleğen vb. İlk seferde beğenmeme riski nedeniyle, tüm yemeği ziyan etmemek için az porsiyonlarda denerseniz iyi olur, sevdiklerinden emin olduktan sonra tüm tencereye katmak daha makul.
![]() |
19. ayda sıradan bir akşam mönüsü: kerevizli patates püresi, köfte, avakado salatası |
Yazıyı buraya kadar okuduysanız maşallah, bravo.. Biraz(!) uzun oldu kusura bakmayın ama malum yemek konusu üzerine her anne saatlerce konuşabilir :)
Sevgiler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder